03.04.20

Aprīļa joki

Aprīļa joki


Smaidoša meitene rāda mīmam pirkstu
Foto: Ruslans Antropovs
Autors: Henrieta Jablonska

Pēdējos gados medijos novērota tāda jokaina tendence – 1. aprīļa joku ziņas. Visai bieži ziņas virsraksts ir tāds, ka knapi, knapi balansē uz patiesības un izdomas robežas, un cilvēkiem ar vāji izteiktu kritisko domāšanu ir teju vai neiespējami šīs ziņas izvētīt un atšķirt no reālām ziņām.


Īpaši tagad, kad dzeltenā nokrāsā iekrāsojusies lielākā daļa interneta portālu, pat tie, kas agrāk tika uzskatīti par lieliem un nopietniem. Īpaši tagad, kad informācija tiek izplatīta pa miljoniem kanālu, nenorādot ne autoru, ne avotu. Īpaši tagad, kad sociālajos tīklos tiek izplatīta un vairota veca, nepārbaudīta, neizsekojama informācija. Īpaši tagad, kad viltus ziņas un to radītāji uzsākuši savu uzvaras gājienu – tiktāl, ka pa to jāsēž pat cietumā.

Šogad, iespējams, uz vispasaules krīzes fona, 1. aprīļa joku ziņu bija mazāk vai arī mazāk šo surogātu nonāca manā redzeslokā. Bet vienu tomēr pamanīju: ka NBA komanda Ņujorkas “Knicks” vērienīgā darījumā esot atguvusi latviešu spēlētāju Kristapu Porziņģi. Un, vai ziniet, tā kā pasaule tikpat kā apstājusies un informatīvo telpu pārpludinājis koronavīruss, ārkārtējās situācijas 20. dienā pilnīgi iespējams noticēt.

Arī ar labi attīstītu kritisko domāšanu.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search