17.02.16

Belēviča olšūnas

Belēviča olšūnas

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) pēdējā laikā uzņēmies ārkārtīgi svarīgu lomu – iejaukties un uzspiest savus uzskatus visai Latvijas sabiedrībai, mainot valsts likumdošanu, balstoties uz emocionālām fantāzijām, nevis pierādītiem faktiem. Pirmā izgāšanās bija ar „bulku noteikumiem” kurus pieņēma un pēc tam atcēla. Tad sekoja homeopātijas geita, kas galīgi apstiprināja ministra nemotivēto rīcību valsts likumdošanas izmaiņās. Ņemot vērā Gunta Belēviča lielo darbaspēju viņš ir ķēries klāt pie sieviešu olšūnām, mēģinot panākt diskriminējošos grozījumus „Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā”. Ministra darbība nekavējoties radīja sabiedrisko kustību, kura vēlās apturēt amatpersonu nekontrolētu likumdošanas grozīšanu pēc saviem uzskatiem.

Par ko tad ir cepiens?
Šobrīd „Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā” 17. pantā noteikts:
„Par dzimumšūnu donoru var būt vesela persona: vīrietis vecumā no 18 līdz 45 gadiem un sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem”.

Ministrs piedāvā:
„Par dzimumšūnu donoru var būt vesela persona: vīrietis vecumā no 18 līdz 45 gadiem un dzemdējusi sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem”.

Ministrs pamatojas:
uz ekspertu diskusijas, kurā tika izskatīts jautājums par dzimumšūnu donora vecuma paaugstināšanu. Diskusijā juristi, deputāti, ginekoloģijas un psihoterapijas speciālisti (10 cilvēki, no tiem ar nozari saistīti – 4, amatpersonas – 5) secināja, ka donoru vecuma paaugstināšana nav nepieciešama. Tomēr jāievieš nosacījums, ka sievietēm ir jau jābūt bijušām dzemdībām.

Pamatojums nosacījumam:
Psiholoģiski (no psihes viedokļa) nozīmīgs un kontekstā ar personas pašas interešu aizsardzību nākotnē, jo var pastāvēt risks, ka ar olšūnu donēšanu saistīto manipulāciju ietekmē tiek zaudēta spēja apaugļoties.

Ja neiedziļināties problēmā, tad pamatojums izskatās attaisnojošs un skaidrs. Tomēr tas ja nenopietni pieiet pie šī jautājuma. Īpaši jau psiholoģiskā plaknē. Diskusijā psihoterapeite izteica sekojošo: „Sieviete, kurai pašai nav bērnu, nevar ar pilnvērtīgu motivāciju ziedot savu olšūnu citai sievietei”. Ko?!!!! Tas nozīmē, ka vīrietis, kuram nav bērnu var ar pilnvērtīgu motivāciju ziedot savu spermu?!!! Tāda līmeņa argumentācija vienkārši iznīcina visu „psiholoģisko nozīmīgumu” un norāda uz klāju sieviešu tiesību pārkāpumu. Pie tam, ka apgalvojuma pamatā nav pētījumi, bet vienkārši viena cilvēka viedoklis.

Attiecībā uz apaugļošanas spēju zaudēšanu ir nedaudz sarežģītāk. Tik tiešām olšūnu donori pieņem preparātus, kas var radīt veselības problēmas, kas var novest pie apaugļošanas spēju zaudēšanas un ļoti retos gadījumos arī pie nāves. Tieši šajā jautājumu ir ārkārtīgi svarīgi būtu pamatot kāpēc nedzemdējušā donore ir pakļauta veselības riskiem, bet dzemdējušā nē. Šādu skaidrojumu Veselības ministra runās Jūs neatradīsiet un neuzzināsiet, kāpēc vienas sievietes nevar pakļaut riskam, bet citas nē. Vēl Jūs neuzzināsiet, kāpēc nedzemdējušā donore, pirms onkoloģiskās saslimšanas ārstēšanas uzsākšanas, nevar saglabāt savas olšūnas priekš tam, lai dzemdētu bērnu vēlāk. Jūs neuzzināsiet, kāpēc sieviete nevarēs saglabāt savas olšūnas jaunība, lai apaugļotos tad, kad viņai jau būs iekārtojusi dzīvi un pabeigusi savu karjeras kāpumu. Latvijā vidēji gadā tiek veiktas 1100 ārpusķermeņa apaugļošanas procedūras un mākslīgās apaugļošanas rezultātā katru gadu dzimst apmēram 200-300 bērnu. Ministrs nespēj paskaidrot, kāpēc viņš ir gatavs samazināt Latvijā dzimušo bērnu skaitu.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Matule, kas piedalījās VM rīkotā diskusijā, atzīst, ka pētījumu šajā jautājumā ir maz un tie ir nepilnīgi: "Ja tā godīgi, es domāju, ka tie ir nedaudz spekulatīvi apgalvojumi, jo mums kā mediķiem ir jābalstās uz pētījumiem. Ir ļoti, ļoti maz pētījumu, kas notiek ar donoriem pēc laika,"

Ņemot vērā nozīmīgas pretrunas un ministra iepriekšējo haotisko rīcību, šos likuma grozījumus būtu jāatliek uz laiku, kad Veselības Ministrija būs spējīga pamatot savus piedāvājumus ar zinātniskām metodēm, nevis balstoties uz emocionāliem un politiskiem motīviem. Pie tam, ka likums darbojās jau kopš 2002. gada un nav nekādu ziņojumu, ka viņa izpilde ir kaitējusi Latvijai.

Ja Jūsu saprāts liek šaubīties par pieņemamiem grozījumiem, tad varat vēl šodien parakstīties par grozījumu pieņemšanas apturēšanu „Mana Balss.lv” vai arī vienkārši daloties ar šo rakstu sociālos tīklos.

P.S.: vēl derētu aptaujāt partijas par to, kā viņi vērtē Ingas Bites (Reģionu Apvienība) un Imanta Parādnieka (Nacionālā Apvienība) iniciatīvas bērnu dzimšanas samazināšanā un kā tas sakrīt ar partiju redzējumu uz demogrāfijas stāvokli.

P.S.S.: pie tam kāda jēga no aizlieguma, ja var aizbraukt uz Lietuvu vai Igauniju, kur nav nepamatotu ierobežojumu olšūnu donoriem.

Vēl dziļāka grozījumu analīze no Katrīnas Kaktiņas

Deputātu saraksts, kuri lētticīgi tic uz vārda un gatavi oficiāli ieviest diskrimināciju Latvijā #GatavojosSaeimasVēlēšanām.

P.S. Veselības Ministrija ar saviem centieniem izskatās tizli.
Turpinājumā cilvēki spiesti iet ielās.
P.S.S. Beļēvičs neefektīvi izlietojis līdzekļus un laiku.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search