09.08.13

Kāpēc Navaļnijs neizmainīs Krieviju

Kāpēc Navaļnijs neizmainīs Krieviju

Ekrānšāviņš no http://navalny.ru
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs startē vēlēšanās uz Maskavas mēra amatu. Harizmātisks personāžs ir atradis atbalstu daudzu galvaspilsētas iedzīvotāju sirdīs. Tiem pievienojās 30 uzņēmēji, kuri parakstījuši sociālo kontraktu ar kandidātu un aicināja to darīt citus. Nenoturējis un atbildējis uz uzaicinājumu sociālā tīkla "V Kontakte" veidotājs Pavels Durovs. Atbilde ir bijusi tik vērta, ka es to iztulkoju. Viņā var atrast atbildi ne tikai uz to, kāpēc nevar notikt izmaiņas Krievijas sabiedrībā, bet arī uz to, kāpēc izmaiņās nav iespējamas nevienā no Rietumu valstīm (ieskaitot Latviju). 

Nav jēgas sapņot par “negodīgo valdītāju nomaiņu uz godīgiem”. Tā ir kā staigāšana pa apli; dzimtcilvēku mentalitāte, kuri tic labiem un sliktiem valdniekiem. Brīvo cilvēku mentalitāte izpaužas projektējot un būvējot sistēmas, kuru ietvaros valdnieka raksturam vairs nav nozīmes.
Tādēļ vienīgais, ko teorētiski būtu vērts apspriest (ja mēs dzīvotu citā valstī, kurā masas nealkst pēc spēcīgiem valdniekiem), sarežģītu un korumpēto likumdošanas sistēmu nomaiņu un vieglām un caurspīdīgām. 
Es neticu godīgiem politiķiem (tas ir oksimorons), es ticu godīgi projektētās sistēmās.
Es neticu iecelto tiesnešu objektivitātei; es ticu zvērināto žūrijas tiesai un tautas vēlētiem tiesnešiem. Es neticu lieliem, neizzagtiem valsts budžetiem; es ticu tāda apmēra budžetiem, no kuriem vairs nav ko zagt, jo lielākā naudas daļa palika ļaudīm un uzņēmējiem. Es neticu krievu ierēdņiem, kuri pa visam neņem kukuļus; es ticu nosacījumiem, pie kuriem nebūs pamatojuma maksāt kukuļus ierēdņiem. Pēdējais var notikt tikai tādā gadījumā, ja likumdošanas sistēma negaidīti sāks novērst potenciāli koruptīvos ierobežojumus, licences un privāto iniciatīvu pārbaudes.

Lai pārstātu sapņot par godīgiem politiķiem un sāktu sapņot par pareizi projektētām sistēmām, nepieciešama kaut kāda kopīgas kultūras izmaiņa, masu apziņas abstrakcija līmeņa palielināšanās.
Esmu optimists, bet tādā veida izmaiņām neticu. Tāpēc neitrāli uztveru burzmu ap Navaļnija vārdu. Tieši tāpat, kā pret Interneta iedzīvotāju izklaidēm.
Redaktors teica...

Ļoti interesants sižets bija LR1 par Navaļniju. Iesaku.

Redaktors teica...

Paldies, noklausījos. Priekš sevis neko jaunu neuzzināju, bet labs apkopojums latviešu valodā tiem, kam vispār neko nezina par Alekseju.
Un protams: "Zilas acis, zils krekls..."

Redaktors teica...

Nu, ir cilvēki, kas vispār dzīve neko jaunu neuzzina, jo visu jau zina :))
Bet šajā gadījumā pārmaiņas pēc tāds jēdzīgs ieskats tajā, kas notiek un ka balts nav tikai balts...
Skaidrs, ka čalis talantīgi strādā uz savu stipro pusi... Harismai ir milzīgs spēks! Runa jau, ka skaistums izglābs pasauli, bet neesmu pārliecināta, ka Maskavu :)

Redaktors teica...

Ļoti gribētos cerēt, ka Ļošas aktivitātes nesabojās ģimenes dzīvi.

Redaktors teica...

Šādas cerības gan nu ir pilnīgi liekas

Redaktors teica...

Interesanti, ka ticība, cerība, gan jau būs labi, ir tipiski analfabētu, dīkdieņu un sliņķu slengs. Diezvai katrs sevi par tādu uzskata un tādēļ, kāpēc klausīties ko citi uzspiež, ka katram ir sava galva uz pleciem?
Domāju, ka zināšanas, izpratne un pašreizējo resursu apzināšana, kas ietver lielu bagāžu vēstures zināšanu, ļauj saprast, ko veikt tālāk. Galu galā katrs pats sev pasaka - kur iet, ko veikt, kā domāt.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search