25.07.13

Iekriti lifta lāstā? Zvani savam deputātam!

Iekriti lifta lāstā? Zvani savam deputātam!

Nedarbojās lifts
Neapskaužamā situācijā ir nonākuši daudzstāvu mājas iemītnieki Jelgavā, Kr. Barona ielā 12. Naktī no 16. uz 17. jūliju liftā brauca, kunga dūšā esošie, vecāki un divi viņu bērni. Bērni sākuši lēkāt, lai izklaidētos neilgā ceļā uz augšu. Vecais lifts neizprata bērnības priekus un iesprūda. Lai izkļūtu no lifta, tika zvanīts apkalpojošai kompānijai, bet tā nav reaģējusi uz izmisīgiem palīdzības zvaniem (galu, galā viņi strādā tikai darba laikā un nav diennakts glābšanas dienests). Bezizejas situācija tika lūgta palīdzība ugunsdzēsējiem, kuri atlauzuši lifta durvis un atbrīvojuši iereibušus vecākus ar viņu atvasēm.

Glābšanas darbu un bērnu izklaides dēļ lifts vairs nedarbojās. Divpadsmit stāvu augstās ēkas iedzīvotāji tagad spiesti kāpelēt pa šaurām un smirdīgām kāpnēm. Īpaši šī nodarbe “patīk” tiem, kas dzīvo augšējos stāvos ar bērniem. Ceļojums ar bērnu ratiņiem no vienpadsmitā stāva atgādina izdzīvošanas sacensības. Vienu brīdi sestā stāvā tika nolikts ķeblītis, lai vecie cilvēki varētu apsēstiet un atvilkt elpu. Šī ekstra gan ātri pazuda. Kundzīte, kura cerīgi spaidīja lifta pogu, neticēja maniem vārdiem, ka viņai nāksies kāpt uz vienpadsmito stāvu saviem spēkiem. Ņemot vērā, ka alternatīvas nepastāvēja, viņa uzsāka savu kāpšanu “Everestā”.
Nedarbojās lifts


Mājas apsaimniekotājs “Jelgavas Nekustamā Īpašuma pārvaldes” (NĪP) uz lapiņām informē iedzīvotājus, ka lifts atsāks darbību pēc avārijas cēloņa noskaidrošanas un tās seku likvidācijas. Atšifrēju šo ziņojumu cilvēkiem saprotamā valodā: “NĪP nav ne mazāks nojausmas, kad lifts sāks strādāt” (nojausma parādījās pēc @ZemgalesZinas iesaistīšanās) Neoficiāli iedzīvotāji stāsta, ka vainīgiem vecākiem būs jāizmaksā 6000 Ls sods (precizēts - 1342 Ls) un šajā sakarā ir uzsākta administratīva lietvedība.
Nedarbojās lifts


Cerēt, ka no vainīgiem soda nauda tiks piedzīta ātri, nav iemeslu. Kurš var izmaksāt tādu summu nedēļas laikā? Noteikti ne tie, kas dzīvo daudzstāvu namā. Tātad tiesas darbi ievilksies un ja vainīgie būs gana apķērīgi, viņi var šo termiņu ievilkt uz diviem gadiem. Arī pēc tiesas lēmuma stāšanas spēkā, sods tiks izmaksāts daļām ilgākā laika periodā, jo tiesas izpildītājam ir tiesības ieturēt tikai daļu no vainīgo algas. Pie tam atcerieties, ka viņiem ir divi bērni, kurus arī jāuztur.
Nedarbojās lifts


Teorētiski, salabot liftu var uz pārējo iedzīvotāju rēķina, piedzenot vēlāk summu no šmigotājiem. Bet šajā variantā ir viens liels klupšanas akmens. Šāda lēmuma pieņemšanai, nepieciešama visas mājas iedzīvotāju piekrišana. Atmetīsim apstākli, ka visus iedzīvotājus uz vietas uzreiz sastapt nav iespējams. Iedomājaties pirmā un otrā stāva iedzīvotāju reakciju, kad viņiem par komunāliem pakalpojumiem būs jāmaksā vairāk, dēļ divu pieaugušo bezatbildīgas bezdarbības. Pie tam, ka lifta pakalpojumus viņi neizmanto.
Nedarbojās lifts

Pastāv vēl dažādi varianti, kā finansēt šo pasākumu, bet visi viņi prasa visas mājas iedzīvotāju vienošanos, kuru panākt īsā laikā bezcerīgi. Mājas apsaimniekotāju vainot šajā situācija ir stulbi, jo viņiem nav dotas tiesības rīkoties, apejot mājās saimniekus. NĪP arī nepieņem normatīvus dokumentus, saskaņā ar kuriem viņiem jādarbojās. Tie tiek pieņemti Jelgavas Domē un šī ir lieliska iespēja, izmantot ievēlēto Domes deputātu palīdzību. Lai gan neviena partija vēlēšanās nav solījusi palīdzēt iedzīvotājiem jautājumos, kas saistīti ar komunāliem pakalpojumiem, tomēr var pārbaudīt, kuru no tām interesē vienkāršo iedzīvotāju problēmas. Pilnīgi pietiekoši piezvanīt vai uzrakstīt elektronisko past savam deputātam un izklāstīt situāciju. Visu deputātu kontaktus varat atrast šeit. Pārbaudiet, vai bija vērts balsot un vai neesat smagi kļūdījušies. Lamāties Twitter deputāti prot naski, bet vai spēj palīdzēt reālā situācijā?
Nedarbojās lifts

Tomēr akli cerēt uz deputātu palīdzību nav jēgas. Paralēli ir nepieciešams zvanīt NĪP (kontakti šeit) un interesēties par to, kā virzās process. Jo vairāk iedzīvotāji zvanīs, jo ātrāk tiks atrasts risinājums. Galu galā, citas izejas nav. Vai nu trenēt savu fizisko stāvokli uz trepēm, vai nu panākt, ka lifts atsāk savu darbību. Ļoti gribās cerēt, ka veci cilvēki un māmiņas ar bērniem, nepaliks par ķīlniekiem un spēs drīz nokļūt brīvībā.
Nedarbojās lifts
P.S. Oficiāls NĪP skaidrojums. Pateicoties @ZemgalesZinas
        Lifts salabots
        @ZemgalesZinas lasītāja komentārs par NĪP paziņojumu:
Ko var d..st. Pažarnieki pirms laušanas zvanīja Šindleram, tie pateica, ka viņiem nekāda sakara ar NĪP liftu nav (viņi veic tikai uzturēšanu), bet NĪPistus, kas kaut ko sajēdz no liftiem brīvdienā dabūt ir pagrūti. Lai dabūtu ārā pāris stundas iesprūdušos un apčurājušos bērņukus un lielos nācās UGD salauzt visu. Vainīgie skaidri - UGD...
          No skaidrojošās vārdnīcas:
Objektīvā patiesība — zināšanu saturs, ko nosaka atspoguļojamais objekts un kas nav atkarīgs no subjekta gribas, vēlēšanās.
Redaktors teica...

Njā, gana gaumīgs pasākums. Un tie iereibušie senči (kuram gan negadās kādreiz braukt mājās iereibušam) arī nedaudz tādi Mēŗfija likuma upuri liekas...

Redaktors teica...

Viņi varētu mēģināt iestāstīt, ka viņi arī ir upuri. Bet kurš viņiem ticēs?

Redaktors teica...

Nu jā, protams. Bet iedomājies - ja tev tā gadītos... nu jebkuram var gadīties :)) Ai, nu vispār pilnīgi debīla situācija

Redaktors teica...

Neredzu iemeslus, lai vispār naudu piedzīto no šiem cilvēkiem...NĪPam un uzņēmumam, kas novērtē liftu tehnisko stāvokli un atbild par to ekspluatāciju pašiem būtu jārūpējas par to, lai tādas lietas kā iesprūšana nerastos. neticu, ka bērnu lēkāšana liftā var izraisīt tā apstāšanos, tad bērniem būtu jāsver katram vismaz +100kg.

Redaktors teica...

Var piekrist par Mērfija likumu. :) Iespējams, ka lifts sabojātos nākamajā dienā, kad kāds smagāks iedzīvotājs tā stiptrāk kāju piecirstu liftā. Tie vecāki nez paši pastāstīja, ka bērni lēkājuši? Domāju, vai ir pierādījumi, ka tieši no tā lifts sabojājies?

Redaktors teica...

Lifts neiestrēga tāpēc, ka braucēji bija iereibuši. Nedomāju, ka liftam bija jābojājas no tā, ka viņā lēkā. Līdz ar to, par lifta iestrēgšanu būtu jāatbild tā apkalpotājiem un jānodrošina palīdzība 24/7, ja viņi nevēlas apmaksāt zaudējumus pēc tam, kad ugundzēsēji atlauž slikti apkoptu liftu.

Redaktors teica...

Ugunsdzēsēji to var apstiprināt.

Redaktors teica...

Katrs vajadzētu, maksā naudu. Tātad lielākus komunālos rēķinus. Pie tam apsaimniekotājs izvēlas lētāko pakalpojumu.

Redaktors teica...

Pamēģiniet palēkāt liftā, kurš ir nokalpojis savu ekspluatācijas termiņu un tad atgriezīsimies pie šī jautājuma.

Redaktors teica...

Ā, tātad viņi redzēja, kā bērni lēkāja?

Redaktors teica...

Nu, ne vienmēr "lētākais" realitātē ir lētākais. "Vislētāk" būtu liftu vispār neapkalpot, bet tas izmaksātu dārgāk, kad tas nogāztos.

Redaktors teica...

nu bet tad tādiem liftiem, kas ir nokalpojuši savu ekspluatācijas termiņu vispār nevajadzētu būt pieejamiem lietošanā. Te tad sanāk, ka NĪP pakļauj iedzīvotājus riskam atļaujot braukt nedrošos lifots....

Redaktors teica...

:) Neredzēja. Tas ir pagrūti izdarāms.

Redaktors teica...

Vajadzētu, lai lifts tiktu laikā mainīts un apkopts. Bet sprukas ir maksāšanu. Jā mājai ir parādi par apkuri un citiem komunāliem pakalpojumiem, tad izredzes saņemt kredītu remontdarbiem ir niecīgas. Stulbākai, ka parādus veido kādi 10-20% no iedzīvotājiem, bet jācieš visai mājai.

Redaktors teica...

Taisnība. Bet ir viens aspekts. NĪP nav labdarības organizācija, bet gan komercuzņēmums. Līdz ar to no saviem līdzekļiem liftu nelabos. Liftu uzturēšanas izdevumus jāsedz iedzīvotājiem (un viņi to dara). Bet ir tāda lieta, kā parādnieki. 10-20% no iedzīvotājiem negrib (vai nevar samaksāt) maksāt par komunāliem pakalpojumiem. Veidojās parāds, kurš guļās uz visas mājas iemītniekiem. Kamēr parāds nav dzēst, var necerēt uz kapitālo remontu un attiecīgo mājas apkalpošanu. Tizli? bet tā tas ir. Godīgi maksājošais cieš dubulti.

Redaktors teica...

Diez forši dzivot majā ar smirdīgu kapņutelpu? Foajē arī ļoti smuks. :D

Redaktors teica...

Tie bērni ir ziloņi? Arī neredzu iemeslu, kāpēc kaut kas jāpiedzen no šiem cilvēkiem. Vai tad viņi salauza to iesprūdušo liftu? Mana meita lēkā nepārtraukti... viņa nevar nostāvēt mierā ne tad kad esmu skaidrā, ne tad, kad iereibusi.

Redaktors teica...

Šai mājā nekāda aptauja par lifta remonta nepieciešamību un otra lifta darbības atjaunošanu nav bijusi. Atbildīgie pasaka, ka otrs lifts darbību neatsāks, cik var noprast tāpēc, ka dzīvokļu īpašnieki nepiekrītot remontam. Bet nekāda balsošana nav bijusi, tāpēc nav skaidrs no kurienes dabūts viedoklis, ka nepiekrīt.

Redaktors teica...

Sadalīsim Jūsu pateikto daļās:
1. NĪP apgalvo, ka sapulce ir bijusi, bet piekrišana no iedzīvotājiem netika saņemta.
2. Iedzīvotāji apgalvo, ka sapulce nav bijusi un NĪP apgalvojumiem nav pamata.

Es godīgi pateikšu, man nav ne jausmas uz kāda pamatojuma NĪP šoreiz salaboja liftu. Man ir aizdomas, ka administratīvās lietas, kura tika uzsākta pret it kā vainīgiem. NĪP cer piedzīt naudu no viņiem un tādā veidā neprasīt pārējo iedzīvotāju viedokli. Tik tālu liekas, ka varētu būt viss kārtībā.

Runājot par sapulcēm. Bija vai nebija sapulce, jājautā mājas vecākajam. Ja sapulce ir bijusi, tas NĪP ir sapulces protokols vai vismaz sapulces dalībnieku saraksts ar parakstiem. Teorētiski to var arī izprasīt no NĪP un uzzināt, kas ir bijis un kas ne.

Savā rakstā es neapgalvoju, ka sapulce ir bijusi. Es vienkārši skaidroju, ka tādai ir jābūt, lai NĪP rastos tiesisks pamatojums rīkoties ar iedzīvotāju īpašumu. No manas pieredzes uz šādām sapulcēm neatnāk pat puse no iedzīvotājiem un parakstus par kau kādiem darbiem vāc mājas vecākais, apstaigājot dzīvokļus.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search