15.02.12

Vai Jūs mīlat ZIVI?

Vai Jūs mīlat ZIVI?

Ja, jā, tad iespējams Jūs esat viens no tiem, kas uzrakstīja spilgti sarkano uzrakstu un sirdi uz daudzstāvu mājas fasādes Jelgavā, Pasta ielā 38. Ņemot vērā, ka parasti pārvietojos ar mašīnu, bet Pasta iela ir vienvirziena iela, tad ieraudzīju uzrakstu pavisam nesen un nejauši. Ja Jūs varat precizēt, kad viņš parādījās, tad uzrakstiet komentāros.
Bet, kāds sakars uzrakstam ar zivi? 

No sākuma nevarēju saprast, ko nozīmē uzraksts "АБЫР" un kāpēc tam blakus piezīmēta sirds. Neskaidrība turpinājās līdz tam brīdim, kad izlasīju uzrakstu no labās uz kreiso pusi - "РЫБА" (ZIVS). Pirmā doma par uzrakstu autoru nebija īpaši pozitīva, jo kādam nāksies aizkrāsot šo uzrakstu un par nodokļu maksātāju naudu. Protams, ironiski atzīmēšu, ka uzraksts neatbilst likumam par valsts valodu.
Bet aizdomājoties dziļāk, uzrakstam var būt arī īpaša nozīme. "Абыр-абыр...абырвалг!" - šis bija pirmais vārds, kuru pateica Šarikovs, Mihaila Bulgākova stāsta "Suņa sirds" varonis. Stāstā zinātnieks veica dažas ķirurģiskas operācijas sunim Šarikam, panākot, ka tas kļūst par cilvēku. Pēc stāsta fabulas, Šariks prata lasīt veikalu virsrakstus, tikai lasīja tos no labās uz kreiso pusi, jo tuvojās veikaliem no labās puses, baidoties no miliča. Lasot "АБЫРВАЛГ" no labās puses uz kreiso varam salasīt padomju organizācijas nosaukumu "ГЛАВРЫБА", kura nodarbojās ar zivju piegādi mazumtirdzniecības veikalu tīklam. Pēc vienas versijas, tādā veidā Bulgākovs gribēja izsmiet padomju varas tradīciju saīsināt organizāciju nosaukumus. Pēc citas versijas, Bulgākovs izdara mājienu uz Bībeli, kurā zivs ir Kristus zīme. Ja vērtē uzrakstu no šī aspekta, tad uz mājas fasādes rakstīts "Mīlu Jēzus Kristu". 
Padomājot vēl, var secināt, ka iespēja pareizi izlasīt uzrakstu ir pretējo māju iedzīvotājiem, kuri no rīta ielūkojās spogulī un atspulga var lasīt uzrakstu pareizā virzienā.

P.S. Inese, izstāstīja, ka uzraksts tapa ar 2-3 cilvēku palīdzību no mājas jumta.
Robis teica...

ļoti sen tas uzraksts jau tur ir...

rusantro teica...

 Paldies, Robi. Kā man uzrakstīja, tad uzraksts tur ir jau gadus 6-7. Lūk tāds nevērīgs es esmu.

emīls kālis teica...

Jā, vienmēr sēžot skolā, kur šo uzrakstu var redzēt no daudziem kabinetiem, esam domājuši par tā izcelsmi un jēgu.. tā arī atbildi neesam raduši. :)

rusantro teica...

Es vēl mēģinu izdomāt, kādu tehnoloģiju viņi izmantoja, lai uztaisītu uzrakstu.

Inese teica...

Sveiki, viena paziņa stāstīja, ka šis teksts tika uzrakstīts ar 2-3 cilvēku palīdzību...no mājas jumta ;)

rusantro teica...

Paldies, Inese par tavu liecību.

Aija teica...

Uzraksts tur noteikti nav 6-7 gadus. Tas parādijās ap 2010 vai 2011 gadu. Un tam uzrakstam ir nozīme (lai gan īsti to nezinu), zinu tikai, ka tas ir saistīts ar nelaimes gadijumu, kad puisis no tās mājas jumta nokrita.

rusantro teica...

Paldies par interesantu informāciju.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search