09.02.12

Par piparkūkām var nokļūt cietumā

Par piparkūkām var nokļūt cietumā

1. Preču zīmes viltošana
2. Komerciālais nolūks
Par tādu pārkāpumu komersants var mierīgi nokļūt aiz restēm pēc ACTA pieņemšanas. Pie kam aiz cietuma restēm nonāks, gan tante, kura cepa piparkūkas, gan es par šo bildi.
Ekonomikas Ministrijas lēmums atlikt nolīguma ratifikāciju var būt vien taktisks gājiens, lai sagaidītu sabiedrības nomierināšanos. Atliek vien būt modriem.

Avots: Ekonomikas Ministrija
2010.gada 15.novembrī ES un citas ACTA puses panāca vienošanos par līguma tekstu un tas tika parafēts 2010. gada 26.novembrī. Līgums ir atvērts parakstīšanai līdz 2013. gada 1. maijam un tas stāsies spēkā tiklīdz vismaz sešas valstis to būs ratificējušas. Attiecīgi ES, 2011. gada jūnija beigās Eiropas Komisija ir ierosinājusi pieņemt Padomes lēmumu par līguma parakstīšanu un noslēgšanu. Līguma parakstīšana no ES un dalībvalstu puses gaidāma 2012.gada janvāra beigās Tokijā. Savukārt, lai nolīgums stātos spēkā ir nepieciešama Eiropas Parlamenta piekrišana un dalībvalstu līguma ratifikācijas procedūru pabeigšana.
Jāņēm arī vērā tas, ka nolīgums stāsies spēkā, ja to ratificēs 6 valstis. Ir pilnigi skaidrs, ka tas arī notiks. ASV un Japāna pēc noklusējums ir ratificējušas nolīgumu, jo viņas to ir rakstījušas. Atliek vien sagaidīt vēl 4 valstu ratifikāciju, kas arī nebūs grūti panākams, jo starp iesaistītām valstīm ir mazās valstiņas, kuras pilnībā atkarīgas no ASV un parakstīs jebkuru dokumentu. Kā Jums patīk? 
Nolīgums stājās spēkā, pat ja kādam ir par to iebildumi. Īsta "demokrātija", kura tiek importēta no ASV. 
Mcx5 teica...

Cietumā varbūt gluži nē, bet kases pildīšanas plāns neslikts. Žēl, ka 90% cilvēku pat nesapratīs - par ko!  

Viesis teica...

Interesants pastāsts. Viena nianse - es neredzu nevienu preču zīmi. Ford nav preču zīme. 

rusantro teica...

Tur jau tā sāls slēpjās. Likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības.

rusantro teica...

Ford: Car owners are pirates if they distribute pictures of their own cars
http://boingboing.net/2008/01/13/ford-car-owners-are.html 

rusantro teica...

Trademarks 
All names, images, logos identifying Ford are proprietary marks of Ford. All third party brand, product, service and company names contained on this site are the trademarks, service marks and trade names of their respective holders. Ford does not give permission for their use by any person other than the holders. Any such use may constitute an infringement of the holders' rights. 

Anonims teica...

Citāts no ford weblapas (?) nekādi neattiecas uz četru burtu salikuma Ford uzrakstīšanu uz piparkūkām. Šis teikums: Ford does not give permission for their use[..] saka, ka Ford nedod atļauju izmantot savā lapā atronamos trešo pušu logo, nosaukumus etc., kas ir loģisks tiesību ierobežojums. 

Viesis teica...

Šis jau ir interesantāks pastāsts. Halkun komentārs ļoti labi izskaidro kāpēc:

Don't sell things trademarked by other people. That's really business 101 there.

Runa ir par to, ka Ford nevēlas lai tā ražojumi tiktu izmantoti citu ļaužu un kompāniju biznesā bez atļaujas. Tas būtu līdzīgi kā Hesburger savās reklāmās izmantotu McDonalds burgeru bildes - būtībā biznesa nonsenss. 

rusantro teica...

Konkrēts piemērs tiešām nav labākais, ko izvēlējos, bet ja pameklē Internetā vairāk, tad var atrast daudzus piemērus, kuros burtu salikums Ford ir sastapies ar Ford Motor Company advokātiem. Fordam ir speciāla mājas lapā, kurā var lūgt atļauju izmantot burtu, salikumu, logo, mašīnu foto izmantošanu. Bez tādas atļaujas izmantošana tiek uzskatīta par tiesību pārkāpumu.
Diskusijas būtībā ir tāda, ka tu uzrakstīji, ka neredzi nevienu preču zīmi. Gribēju argumentēt, ka burtu salikums Ford ir Ford Motor Company reģistrētā preču zīme.

rusantro teica...

Ja jau Ford pretenzija būtu vērsta tikai pret juridiskām personām, tad jau nebūtu īsti pretenzijas. Bet Ford nav devis izmantot savu preču zīmi un kas interesanti visu mašīnu kopumā arī privātpersonām.
Piemēram, ja uz ielas nejauši manā fotogrāfijā trāpās Ford automašīna, tad man nav tiesības tādu foto publicēt.

Viesis teica...

Stapr citu, paldies par linku un iesaku izlasīt komentārus līdz beigām. Neba Ford kaut ko aizliedza :) Un beigās tomēr atļāva drukāt. Ford atļāva ko Cafe Press bija aizliedzis :) 

Tiešām iesaku izlasīt komentārus līdz galam. 

Viesis teica...

automoto biedrību nevar nosaukt par privātpersonu. un neviens tev neļauj publicēt bildi ar Ford auto, tu nedrīksti ar to pelnīt vai izmantot nesaskaņoti sava biznesa promotēšanai. Es domāju - ļoti normāla prasība. ja nepiekrīti, uzprasās jautājums - kāda būtu tava attieksme pret biznesu x, kas savā reklāmas kampaņā izmantotu sloganu "Rusantro iesaka mūsu produkciju" :)

rusantro teica...

 Ne jau par to es gribēju teikt. Pārkāpums ir un tur nav divu domu. Vienkārši saskaņā ar ACTA, jebkurš līdzīgs pārkāpums kļūst par kriminālnoziegumu par kuru var nokļūt cietumā. Manā gadījumā nav tiešā komerciāla nodoma, bet ņemot vērā, ka blogā atrodami reklāmas banneri, tad var atrast netiešo komerciālo nodomu un arī es kļūstu par noziedznieku. Pat neņemot vērā to, ka piemēram bildi uztaisīju, lai fiksētu pārkāpumu.
Nolīgumā un LR likumdošanā ir jāveic nopietnas atrunas, lai pārlieku nekriminalizētu pārkāpumu. Tas neizslēdz administratīvo atbildību. Svarīgi nepieņemt tādus sodus, lai tie nebūti absurdi.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search