20.01.12

Aizmirstās barikādes

Aizmirstās barikādes

1991. gada barikādes Jelgavā
1991. gada janvāris bija diezgan auksts. Visi Latvijas iedzīvotāji vakaros sēdēja pie televizoru ekrāniem un klausījās radio. Janvāris bija satraukumu pilns, jo PSRS nevēlējās Latvijas atdalīšanos un gatavojās pielietot karaspēku, lai to nepieļautu. Valsts iedzīvotāji pameta savas darba vietas un devās uz Rīgu, lai bez ieročiem stāties priekšā padomju karaspēkam.
Grūtākais šajā laikā bija gaidīšana, jo visi apzinājās, ka PSRS vadība ar M. Gorbačova priekšgalā varēja izdarīt jebkādas muļķības, lai tikai nepieļautu Latvijas atdalīšanos. OMON (milicijas specvienība) jau bijusi okupējusi Preses Namu. 13. janvārī PSRS karaspēks uzbrūk Viļņas TV torni un nogalina 14 cilvēkus un ievaino 700. Spriedze Latvijā tikai pieauga.
1991. gada barikādes Jelgavā
 20. janvārī OMON (vai kāda cita specvienība) uzbruka iekšlietu ministrijai. Apšaudē iet bojā 5 cilvēki un tiek ievainoti 11. Starp bojāgājušiem kinooperatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne. Šie puiši bija tie, kas spēja ar TV starpniecību spēja stāstīt patiesību par dzīvi Latvijā, jo PSRS televīzija (līdzīgi, kā tagad Krievijas pirmais kanāls) stāstīja tikai par valdības panākumiem, bet nestāstīja patiesību notiekošo valstī. Tāpēc praktiski katru gadu es noskatos filmu "Provokācijas anatomija", kura neļauj aizmirst par notikumiem 1991. gada 20. janvārī. Arī Jūs to varat noskatīties.

Kāpēc šis raksts saucās "Aizmirstās barikādes"? Tāpēc, ka ir izaugusi paaudze, kura nav piedzīvojusi tos notikumus un kura nespēj novērtēt, ko izdarīja viņa vecāki, lai viņi varētu dzīvot brīvā valstī. Šajā video varam aplūkot vai jaunieši vispār zina par tādām barikādēm.

Lai atmiņas par barikādēm pavisam neaiziet mūžībā ar to aizsargiem, ir izveidota mājas lapa "Barikadopēdija", kurā var atrast daudz materiālus par to gadu notikumiem. Ja Jums mājas arhīvos ir kādi materiāli par to laiku notikumiem, tad droši tos sūtiet mājas lapas autoriem.
Un vēl. Uz barikādēm bija dažādu tautību cilvēki, kuri nešķiroja viens otru pēc kādas pazīmes. Mūsdienu sabiedrībai stipri pietrūkst tādas pašas garīgas vienotības (ne partejiskas, kā tagad).
Baiba teica...

http://www.youtube.com/watch?v=sHRQwmn-_K8

rusantro teica...

Meitiņ, cik tad tev bija gadiņi 1991. gadā? Un laikam Dieviņš ir devis tiesības sodīt cilvēkua un dalīt viņus šķirās? Bet pati tu esi balta un pūkaina.

rusantro teica...

Paskaties, Baibiņ, kā 100 000 kreivu Maskavā atblastija Baltijas valstis 1991. gada 20. janvārī. 
http://visualrian.ru/ru/site/gallery/#479936/context[lightbox]=73758

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search